Papryka faszerowana ciecierzycą na międzynarodowy dzień bez mięsa!
20 marca jest światowym dniem bez mięsa więc spróbujcie tej pięknej niedzieli odstawić na bok cały mięsny asortyment i zwrócić swoją uwagę ku odżywczym i przepysznym warzywom, słodkim i kolorowym owocom, strączkom i innym produktom wegetariańskim! A poniżej przepis na paprykę faszerowaną ciecierzycą :)

Składniki:
3-4 papryki kolorowe
200 g ciecierzycy z puszki lub słoika
1 duża cebula
4 duże pieczarki
200 g passaty pomidorowej
suszone pomidory kilka sztuk
przyprawy
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebukę oraz pieczarki i podsmażyć do zarumienienia. Dodać ciecierzyce, suszone pomidory, pssatę pomidorową, przyprawy i poddusić. Papryki umyć przekroić na pół, wydrążyć środek, a następnie faszerować ciecierzycą z dodatkami. Piec około 45 minut w 180 stopniach, do momentu aż papryki będą miękkie ( na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg).
I pamiętajcie: strączki to potężny produkt spożywczy, który ma szereg cudownych właściwości!
- mają niski IG
- zawierają duże ilości błonnika pokarmowego
- posiadają wysoką zawartość witamin z grupy B
- zanjdziemy w nich stosunkowo wysoką zawartość białka, które może zastąpić produkty mięsne.
Co więcej ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, strączki powinny znajdować się w dietach osób cierpiących z powodu otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia, zespołu policystycznych jajników oraz u osób będących w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych.
Dodaj swój komentarz