Składniki (blacha ok. 30 cm x 20 cm):
300g (4-6 sztuk) marchewek
220g (4 sztuki) jaja
150g (15 płaskich łyżek) mąki pszennej
150g (15 płaskich łyżek) mąki żytniej/orkiszowej
100g (10 łyżek) oleju rzepakowego
200g (kubek) jogurtu naturalnego
120g (12 łyżek) ksylitolu/erytrytolu
5g (łyżeczka) proszku do pieczenia
2g (1⁄2 łyżeczki) sody oczyszczonej
5g (łyżeczka) przyprawy do piernika
2g (1⁄2 łyżeczki) cynamonu

W misce dokładnie wymieszać trzepaczką jajka ze słodzikiem. Dodać jogurt i olej, całość wymieszać na gładką masę. Do masy dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i cynamon, wymieszać i dodać dwa rodzaje mąki. Wymieszać całość tak, aby masa nie miała grudek i na koniec dodać startą na tarce marchewkę. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
Składniki na krem:
400g (2 sztuki) serka kremowego naturalnego
40g (2 łyżki) masła orzechowego
1g (szczypta) cynamonu
40g (8 łyżeczek) ksylitolu/erytrolu

Wszystkie składniki na krem zblendować. Krem schłodzić. Gdy ciasto ostygnie posmarować je kremem.

Posypka:
40g (4 łyżki) nasion słonecznika
25g (łyżka) miodu
Nasiona podprażyć na suchej patelni, dodać miód i mieszać aż się rozpuści i obklei nasiona. Gotowy słonecznik w miodzie wyłożyć od razu na krem.